Hogyan telepítsem a Go-t?

A Go hivatalos oldalán található a legfrissebb változat, de több másik forrásból is le tudod tölteni a Go-t. Ennek a fő oka az, hogy van aki elégedett azzal, hogy egy külső program manageli a telepítést, mint például a snap.

Mi most a hivatalos dokumentáción megyünk végig lépésről lépésre.

Válaszd ki az operációs rendszert, amire telepíteni szeretnéd a Go-t.

Windows

Windowson csak le kell töltened az MSI fájlt, és el kell indítanod a telepítőt. A Go alapból a Program Files, vagy a Program Files (x86) mappába fogja magát feltelepíteni.

Hogy leellenőrizd, hogy sikeres volt-e a telepítés, menj rá a Start-ra, gépeld be, hogy cmd és nyomj egy Entert.

A megnyíló terminálba gépeld be, hogy go version. Ha visszakapod a verzió számot, akkor sikeres volt a Go telepítése.

Mac

Töltsd le a Macre a fájlt amit a honlap felajánl, és nyisd meg a gépedről. A Go alapból a /usr/local/go könyvtárba fog települni. A telepítő beállít neked egy környezeti változót is, ami miatt érdemes újra indítanod a terminálodat, mielőtt használni próbálod a Go-t.

Hogy leellenőrizd, hogy sikeres volt-e a telepítés, nyiss meg egy terminált, és gépeld be, hogy go version. Ha visszakapod a verzió számot, akkor sikeres volt a Go telepítése.

Linux

 • Ha már telepítve van a Go egy verziója, érdemes csinálni egy backup-ot a jelenlegi Go verziódról, mielőtt telepíted az újat.

 • Töltsd le a Linux-ra szánt binary fájlt a honlapról.

 • Nyiss meg egy terminált, és lépj bele a könyvtárba, amibe letöltötted a binaryt. (Ha nem tudod hova töltötted le, nézd meg a ~/Downloads mappában.)

 • A következő parancs törli az előző verzióját a Go-nak (ha talál egyet), kicsomagolja az új go verziót, és belemásolja a végleges helyére, ami a /usr/local/go.

  rm -rf /usr/local/go && tar -C /usr/local -xzf go[ird-be-a-verzio-szamot].linux-amd64.tar.gz
  
 • Ahhoz, hogy a Go működjön a terminálodon, be kell állítanod egy környezeti változót: export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin

  Ennek következtében, ha most begépeled, hogy go version, látni fogod, hogy működik a Go. Viszont ez a környezeti változó csak addig lesz jelen, amíg a terminált be nem zárod.

 • Hogy ne kelljen minden alkalommal exportálni ezt a környezeti változót, amikor egy új terminált nyitsz, érdemes az RC fájlodba (run commands file) beletenni az alábbi sorokat. (Ha például bash-t használsz, akkor a .bashrc fájlba, ha zsh-t használsz, akkor a .zshrc fájlodba)

  export GOPATH=/home/[a_te_felhasznalod_neved]/go
  export GOROOT=/usr/local/go
  export GOBIN=$GOPATH/bin
  export PATH=$PATH:$GOPATH
  export PATH=$PATH:$GOROOT/bin
  

  Forrás: golang.org