Írta: tom1964h

Kiegészítések, széljegyzetek

A CLI


A DEC VT100 terminál, a mai parancssoros programmegoldások egyik előképe
forrás Wikipedia

A parancssori képernyő (CLI: command line interface) (továbbiakban terminál) felülete múltidéző (a régi karakteres terminálok képernyőjét utánozzák), de a megjelenés megtévesztő: nagyon hatékony programokat érhetünk el parancssoros módban. Néhány parancssoros terminál-program:

 • a Windows régi eszköze a command.com (meghívható a cmd parancscsal)
 • a Windows Power Shell felülete (meghívható a START / jobb egérgomb / Windows PowerShell billenytű-kombinációval)
 • a különböző Linux disztribúciókban számos shell eszközt (pl. gnome) adnak az operációs rendszerrel, ezek szintén parancssoros (karakteres) interfészt kínálnak
 • ha valakinek nincs lehetősége saját gépén emulált vagy valódi Linux-ot használni, vannak on-line szolgáltatások is: használhatunk Ubuntu-t az onworks.net oldalán vagy a CoCalc online Linux terminálját - ez utóbbiban eleve beépített opció a Git használata.

Markdown formátum

A markdown egy emberi szemmel is olvasható szövegformázásra való formátum-nyelv, a hozzá tartozó kiterjesztés az .md. Ilyen formátumok még az RTF, a HTML és más típusok.


Markdown ikon - forrás Wikipedia

2004-es bevezetésekor azt tűzték ki célul, hogy a gépelés közbeni szövegformázást anélkül kelljen végrehajtani, hogy kezünket felemelnénk a billenytűzetről. Ezért a markdown szövegszerkesztési mód egyszerűen megtanulható.

A GitHub távoli repóban látható readme.md is egy markdown formátumú szöveg. Ennek az oldalnak a szövege is markdown formátumban készült. A markdown szövegben szerepelhetnek HTML-elemek is.

Eszközök:

 • ha a saját gépeden szeretnél .md szöveget szerkeszteni, a NotePad++ vagy a VSCode programokkal (ez utóbbihoz extension-t kell letölteni)
 • on-line .md szerkesztő pl. a Dillinger, ahol külön képernyő-félen láthatod, hogy néz ki megjelentve a szöveg.

Jó tutorialok az .md formátumhoz:

Az Edge böngészőnek saját kiegészítője van Markdown Viewer néven. John Gruber szerzői oldalán pedig a Dingus fejezetben on-line konvertert találhatunk.

Mi a hub - mi a GitHub?

Hogy mit jelent a fenti két fogalom? Elsősorban szolgáltatást, elérhető internet oldalt és számos más eszközt. A Git technológia implementációja a GitHub és a GitLab (többek között), közösségek felé is elérhetően, személyes és céges fiókokkal. Lényeges részük a repository azaz a tároló, amelyet felhasználhatnak a csoportmunkában. A hub-szerű, központi működés fontos többlet pl. egy általános file-szerverhez képest.

A hub szóval többfelé is találkozhatunk, néhány közölük:

 • logisztikában központi elosztó szerepe van egy hub-nak, pl. ilyen a Port of Rotterdam konténer terminálja
 • számítógépes hálózatok csomópontjai is sokszor hub-ok
 • a központi repository is egy hub: git repókat tárolnak és osztanak meg, támogatják a csoportmunkát és a fejlesztési munkafolyamatokat, ez pl. a GitHub és a GitLab
 • külön említeném a konténeres hub-okat, a Docker-hub-ot és a Kubernetes gcloud container hub-ot
 • végül a knowledge hub, amely szintén az együttműködésre és a központi működésre épül, gondoljunk a Wikipedia-ra; használják marketingben, oktatásban és karrier-építésben egyaránt, nézd meg a Stravito vagy a Knowledgehub vagy az ontotext oldalait.

Visszatérve a GitHub-ra, különlegessége, hogy terminálból, git-parancsokkal is elérhetők a GitHub távoli repói. A GitHub további hasznos szolgáltatásaita Wikipedia oldala áttekinthetően mutatja be, érdemes átolvasni: GitHub Pages, wikis, Gist, stb.

GitHub Desktop

A Desktop a GitHub szolgáltató asztali alkalmazása, amellyel grafikus felületen tudunk Git-repókat kezelni (letölthető innen), továbbá használati példák is megtekinthetők.

Ha viszont az eredeti Git oldalra látogattok el, akkor a “Downloads” hasáb alatt Gui Clients feliratra kattinthatunk, ahol a GitHub Desktop mellett (op.rendszerre lebontva) más grafikus kliens-alkalmazásokat is találhattok, pl. a SourceTree-t vagy másokat.

Git és az IDE

A Netbeans, a VS Code (és sok más IDE) felismeri a Git repót. Mindkét eszköz esetében pluginek segítik a kényelmes verziókezelést fejlesztés közben:

További olvasni való

A tanfolyam végén elsősorban ajánlom a Git Book könyvet, ami akár e-könyv formátumban is elérhető.

Továbbá egy nagyon jó magyar nyelvű áttekintés a témában a győri Széchenyi Egyetem anyaga a Source control systems.

További szorgalmi olvasnivalók a témában:

További olvasnivalók branchek és workflow témákban a Git, GitHub, & Workflow Fundamentals.


forrás draw.io